Ingrid och Gustaf Friberg
Ingrid Friberg föddes i Örebro den 29 juni 1925 och avled i hemmet på Malmgrensgatan i Ulricehamn den 28 december 2017. Hon döptes till Inglis Alice Margareta Lundberg men tog namnet Ingrid Friberg vid vigsel 1955, eftersom hon kallades för Ingrid och för att hon tog sin makes efternamn. Hon flyttade till Stockholm i slutet på 1940-talet. Ingrid arbetade några år som barnskötare för barn med funktionsnedsättning, resterande år arbetade hon i hemmet.

Gustaf Friberg föddes i Tådene utanför Lidköping den 8 december 1923 och avled på Hester sjukhem i Ulricehamn den 26 september 2016. Gustaf växte upp i ett välbärgat hem. Hans far ägde ett mejeri som brann ner under 1940-talet. Mejeriet återuppbyggdes aldrig. Gustaf studerade ekonomi vid Uppsala universitet. Efter studierna arbetade han på PUB i Stockholm och därefter på Stockholms Musikerförbund som ekonomichef. Han hjälpte många och tyckte om att ge. Han sökte upp musikeränkor och gav dem en julklapp och han menade att det var ett detektivarbete att finna dem. Han var ledamot i Fars dag kommittén som delade ut medel till behövande. Även privat skänkte han pengar till välgörenhet.

Ingrid och Gustaf träffades en kväll 1948 på Skansen, de dansade och blev förälskade i varandra. De förlovade sig 1952 och gifte sig 1955. När de träffades så gick de ut och åt bättre middagar ute i Stockholms fina kvarter. De hade det fint och levde ett gott liv tillsammans. Ingrid var glad och positiv. Gustaf hade sinne för affärer och tyckte om att berätta historier, och båda var intresserade av design och konst. De hade en längtan efter barn, men efter flera år av försök skaffade de istället en hund. En långhårig tax som hette Jasha blev familjens mittpunkt.

1987 gick Gustaf i pension. De bodde då i Täby, Stockholm, och hade den senaste tiden upplevt att huvudstaden blev mer och mer otrygg, vilket gjorde att de bestämde sig att flytta till Ulricehamn 1988. Att flytten bar av till Ulricehamn berodde på att Gustaf hittade staden i ett korsord. Vid en ruta stod det ” Stad vid sjön Åsunden?”, han kunde inte svaret så han fick leta upp Åsunden i ett uppslagsverk. De tyckte staden Ulricehamn vid Åsunden såg vacker ut, så redan dagen efter kontaktade de en fastighetsmäklare, och senare samma vecka var husköpet klart på Pionvägen i Ulricehamn. År 2002 köpte de en lägenhet på Ekhult som ligger vid stadsparken i Ulricehamn. De levde ett anonymt liv, inte många som kände dem, de levde för varandra. Både Ingrid och Gustaf vilar på Vist kyrkogård i Ulricehamn.

Förmögenhet
Gustaf hade ett sinne för affärer och var intresserad av aktier. Deras förmögenhet växte fram genom att han handlade och ärvde aktier. Han nämnde även att han lånade 800 000 kr på banken för att köpa aktier i ett enda bolag som ansågs som en säker investering, vilket det också visade sig vara. Vidare levde de ett enkelt liv så pengar blev över. För utdelningar köpte han nya aktier och byggde på så vis upp en förmögenhet. I början på 2000-talet hade de en förmögenhet på ca 6-7 miljoner kronor och år 2018 var värdet ca 50 miljoner kronor.

Allmännyttig stiftelse
Ingrid och Gustaf ville göra något gott med sin förmögenhet efter deras bortgång. Deras vilja var att starta en allmännyttig stiftelse med ändamålet ”att stödja verksamheter och personer som med osjälviskt syfte arbetar till att göra gott för människor (i synnerhet barn) och djur” (Ingrid och Gustaf Friberg, 2008). Stiftelse till Ingrid och Gustaf Fribergs minne bildades hösten 2018.

Styrelsen
Kurt Amby ordförande
Lennart Hagberg vice ordförande
Linda Amby ledamot
Ulf Werder ledamot